ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 99ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Η παρούσα πρόταση αφορά στην ανάπλαση της σχολικής αυλής του 99ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. Εντάσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας, με αντίστοιχες προτάσεις, να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση σχολικών αυλών με τη συμμετοχή των μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτότητα του κτιρίου

Το 99ο δημοτικό σχολείο Αθηνών βρίσκεται στο 6ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων στην γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα, και πιο συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Υγείας, Μιχαήλ Βόδα, Αγορακρήτου και Αλκαμένους. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στην οδό Υγείας, που στο τμήμα αυτό είναι πεζόδρομος.

Η πρόταση

Η πρόταση «Φτιάξε το Σχολείο Σου» περιλαμβάνει μια σειρά εναλλακτικών δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση του σχολικού χώρου. Πέρα και πάνω από αυτό όμως είναι μία παιδαγωγική και περιβαλλοντική πρόταση με πολλαπλά οφέλη για τη σχολική κοινότητα, τους γονείς, τη γειτονιά και το δήμο. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε τη συγκεκριμένη γειτονιά. Πιστεύουμε ότι με την πρόταση “φτιάξε το σχολείο σου” μπορούμε και πρέπει να παρεμβαίνουμε σε υποβαθμισμένες περιοχές ώστε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ευνοείται η συνεργασία και προωθείται η δημιουργικότητα.

Η συνθετική λύση

Η επεξεργασία της λύσης για τον αυλή του 99ου δημοτικού σχολείου Αθηνών βάζει ως στόχο μία ανάπλαση με όρους σύγχρονης αισθητικής και οικονομικού σχεδιασμού. Θέλουμε να εντάξουμε το συγκεκριμένο σχολείο στο γενικότερο σκεπτικό για ένα σύγχρονο αειφόρο σχολείο και συγχρόνως να εμπλέξουμε τους μαθητές τόσο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συνθετικής λύσης όσο και στην φροντίδα για τη διατήρηση των κατασκευών.

 

Θεατράκι

Παιχνίδι από παλέτες

Πανοραμική όψη της αυλής (υφιστάμενη κατάσταση)

Πανοραμική όψη της αυλής (πρόταση)

κάτοψη παρέμβασης