Ο ΠΕΠΕ στην Σκόπελο

 

Η παρθενική υλοποίηση του ΠΕΠΕ πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο, στην αυλή του Πεπαρήθειου Δημοτικού Σχολείου, την τελευταία εβδομάδα της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2014).

Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη κατασκευαστική φάση στην Αθήνα, το περίπτερο αποσυναρμολογήθηκε και ταξίδεψε σε μεγάλα κομμάτια μέχρι τον προορισμό του. Η τελική του συναρμολόγηση και εγκατάσταση έγινε όσο το σχολείο λειτουργούσε, μπροστά στα περίεργα μάτια των μικρών μαθητών. Δημιουργήθηκε έτσι η πρώτη ευκαιρία να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να τους κάνουμε μία ανεπίσημη εισαγωγή.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ΠΕΠΕ οργανώθηκαν δύο εκπαιδευτικές δράσεις.

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας 7 ομάδες από εθελοντές μαθητές ανέλαβαν την μεταφύτευση των βοτάνων στις γλάστρες του ΠΕΠΕ.

Το πρωί της τρίτης μέρας οι μαθητές της 5ης και της 6ης δημοτικού είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν με βιωματικό τρόπο μέρος του υλικού που προέκυψε από τη συζήτηση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Μέσα από δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, οι επιμέρους ομάδες των μαθητών δημιούργησαν «παγωμένες εικόνες» (tableau vivant), τις οποίες και παρουσίασαν στην υπόλοιπη ομάδα.

Η μέρα έκλεισε με μια επίσκεψη στο έργο όπου έγινε γνωριμία με τους αρχιτέκτονες και με τα ζητήματα του σχεδιασμού και της κατασκευής.

Ευελπιστούμε από την νέα χρονιά ο ΠΕΠΕ να αποτελέσει το περιβαλλοντικό στέκι για τους μαθητές της Σκοπέλου και να είναι αυτό μια μικρή αρχή για την σωστότερη διαχείριση του περιβάλλοντος τις επόμενες δεκαετίες...

Η κατασκευή του ΠΕΠΕ και η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που το συνόδευσε έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος "η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει", που διοργανώνεται από την Άγονη Γραμμή Γόνιμη σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, με επιχορήγηση από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.