ΝΕΑΠΟΛΗ

Στο πλαίσιο της ανάπλασης της παιδική χαρά 112, στη Νεάπολη του Δήμου Αθηναίων, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε αρκετές παιδικές χαρές και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτές είναι παρόμοια. Η έλλειψη πόρων παρουσιάζεται από τους δήμους ως ο βασικός λόγος για την κατάσταση αυτή αλλά κατά τη γνώμη μας σημαντικό ρόλο παίζει και η γενικότερη απαξίωση του δημόσιου χώρου από τους δημόσιους φορείς.

Μέσα σε αυτήν την απαξίωση διακρίναμε την έλλειψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Καταλήξαμε έτσι ότι μέσω του σχεδιασμού θα μπορούσαμε να εξελίξουμε την λειτουργικότητα και την αισθητική της παιδικής χαράς, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν νέο τρόπο φύλαξης και συντήρησης.

Αντιμετωπίσαμε τους διαδρόμους κίνησης, τους χώρους στάσης και ξεκούρασης και τον χώρο ασφαλείας περιμετρικά των οργάνων ως ένα ενιαίο σύνολο. Οι χώροι ασφαλείας και οι διάδρομοι συνδιαλέγονται μεταξύ του ξεκαθαρίζοντας την κίνηση και την στάση, υπακούοντας ταυτόχρονα σε γεωμετρικούς κανόνες. Έτσι το παιχνίδι διαχέεται από τον χώρο ασφαλείας στους διαδρόμους κίνησης και στα πλατώματα που δημιουργούνται κατά μήκος τους

  • τα παγκάκια κατασκευάζονται έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα ακόμη παιχνίδι,
  • δημιουργείται μία “φωλιά” ή “δεντρόσπιτο”,
  • https://koinostopos.gr/neo/wp-admin/edit.php?post_type=portfolio

  • τοποθετούνται κατακόρυφοι κορμοί που λειτουργούν ως παιδικά καθιστικά.

Τέλος για το ζήτημα της φύλαξης και συντήρησης της παιδικής χαράς προάγουμε με τους γονείς και τον δήμο μια διαφορετική συνθήκη χρήσης που στηρίζεται στην συνεργασία.