ΠΕΠΕ

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Ο ΠΕΠΕ είναι ένα πρωτότυπο περίπτερο που αποτελείται από ένα ξύλινο κύβο, το “κέντρο δράσης και πληροφόρησης” του σχολείου, ένα μεταλλικό κύβο, με πιο υπαίθριο χαρακτήρα, που λειτουργεί ως ένας μικρός «κήπος» και ένα πτυσσόμενο τραπέζι για εργαστήρια ή μαθήματα. Οι δύο κύβοι συνδέονται με μία πέργκολα-‘ακορντεόν’, και μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλον, οπότε το περίπτερο καταλαμβάνει τον ελάχιστο δυνατό χώρο και αυτοπροστατεύεται όταν είναι κλειστό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Παρουσιάζει τις λειτουργικές δυνατότητες του περιπτέρου και προτείνει στρατηγικές αυτοδιαχείρισης του χώρου από την πλευρά των μαθητών.
-Ενθαρρύνει τους μαθητές να δημιουργήσουν μία τράπεζα θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία περιβαλλοντικών project.
-Εισάγει τους μαθητές στα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης ενός project.

Ο ΠΕΠΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ

Η υλοποίηση του ΠΕΠΕ πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο, στην αυλή του Πεπαρήθειου Δημοτικού Σχολείου (Ιούνιος 2014). Η τελική του συναρμολόγηση και εγκατάσταση έγινε όσο το σχολείο λειτουργούσε, μπροστά στα περίεργα μάτια των μικρών μαθητών. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, μαθητές ανέλαβαν την μεταφύτευση των βοτάνων στις γλάστρες του ΠΕΠΕ και δούλεψαν, μέσα από δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, τη συζήτηση πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Τέλος, έγινε γνωριμία με τους αρχιτέκτονες και με τα ζητήματα του σχεδιασμού και της κατασκευής. Ευελπιστούμε ο ΠΕΠΕ να αποτελέσει το περιβαλλοντικό στέκι για τους μαθητές της Σκοπέλου και να είναι αυτό μια μικρή αρχή για την σωστότερη διαχείριση του περιβάλλοντος τις επόμενες δεκαετίες…